LEED-certifiering – för en hållbarare framtid
LEED står för Leadership in Environmental Design och är ett internationellt certifieringssystem för att bedöma byggnader ur olika miljöaspekter. Inom systemet finns olika versioner som är anpassade för alla typer av byggnader. Bedömningen kan göras när ett byggprojekt är i projekteringsstadiet, i driftstadier eller för en befintlig byggnad. LEED är det miljösystem som har mest spridning i världen, och den mest använda versionen av systemet är den som används för att certifiera kommersiella fastigheter.
När bedömningssystemet för LEED certifiering utvecklades i USA var det med intentionen att uppmuntra system och processer som bidrog till ett hållbart förhållningssätt och ett effektivt utnyttjade av naturliga resurser. Systemet har samma kriterier världen över och syftar till att främja byggnadsprojekt som är kostnadseffektiva och energisnåla. När man använder systemet för att certifiera publika byggnader som bland annat skolor, sjukhus och köpcentrum handlar det om att bedöma byggnadens miljöprestanda utifrån områden som vattenanvändning, energianvändning, material, närmiljö samt inomhusklimat. Förutom detta kan man även få bonuspoäng för innovation i projektet och regionala hänsynstaganden. För varje område man tittar på finns ett antal kriterier som ska uppfyllas. Dessa kriterier ger ett eller flera poäng, och i vissa fall finns även ett krav på en lägstanivå. I alla versionerna av LEED ligger maxpoängen på 100 poäng plus eventuella bonuspoäng. För att bli certifierad krävs att räkningen uppgår till 40 poäng, men därefter finns även silver-, guld- och platinumcertifiering för de byggnader som mäter högre värden.
Certifieringen för alla projekt görs genom Green Building Certification Institute som är en del av USGBC. För att registrera ett projekt och använda sig av bedömningssystemet krävs att en registreringsavgift betalas. Efter bedömningen tillkommer även en certifieringsavgift som avgörs av vilken typ av LEED version som använts samt av byggnadens storlek. Idag finns registrerade LEED-projekt i över 100 olika länder.
Om du är på jakt efter en konsult med erfarenhet av LEED i Stockholm kan du vända dig till Exengo. Hos dem arbetar miljökonsulter som är certifierade i miljöbyggnad och har erfarenhet av projekt som flerbostadshus och sporthallar. Exengo arbetar även som kursledare inom miljöcertifiering åt Sweden Green Building Counsil (SGBC). Besök Exengos hemsida för att få veta mer om hur de arbetar med miljöcertifiering.
“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Exengo.”