Exengo

Följ vår tioåriga resa från affärsidé till vision framåt!

Följ oss från starten 2011 till 2021 med 2400 avslutade projekt.

Starten med ABBA muséet där affärsidén förverkligas.

En schysst arbetsplats med en familjär stämning.

Hälsa och träning en viktig del av kulturen. 

Kontor i city med cykelavstånd till projekten.

Viljan att ständigt förbättra och utveckla sig.

2011

EXENGO GRUNDAS

Idé blir till verklighet. Exengo grundas av tio medarbetare som alla arbetat tillsammans på tidigare installationskonsultbolag. I september 2011 förverkligades idén om att skapa en verksamhet med framtidsvisioner om att erbjuda helhetslösning inom installation. Ett företag med en platt organisation utan avdelningar med Östen Innala som VD. Centralt kontor öppnas i Arconas lokaler på Kungstensgatan i Stockholm.

Mamma Mia. ABBA The Museum var Exengos första stora projekt. Arcona Concept, med dåvarande VD Björn Lindahl i spetsen, valde Exengo för projektering av samtliga installationer, ett viktigt projekt som bidrog till Exengos flygande start! ABBA the Museum och Pop House Hotell färdigställdes under 2013. Mer om projektet.

2012

Förtroende över tid

Nytt projekt på Södermalm. Exengo medverkar i ombyggnationen av det stora kvarteret Fatburen på Södermalm åt Crown Nordic. Exengo har sedan 2012 varit huskonsulter i fastigheten, ett löpande förtroende som lett till medverkan i en rad olika hyresgästanpassningar, bl.a. åt spelutvecklaren EA/DICE, nu med AMF som fastighetsägare. Mer om projektet.

Noga utvalda. Samtliga medarbetare handplockades med fokus på kunskap och engagemang, genomgick redan från start ett personlighetstest, en så kallad MPS. Utfallen av testen utvärderades på en årlig konferens, vilket skapar förståelse för olika personlighetstyper. Det är ett viktigt steg i Exengos utveckling för att bygga företagskulturen som sätter medarbetarna i centrum. 

2013

startskott för Ljusdesign, energi & miljö

Komplett kunskap. Exengo utökar kompetensen med specialister inom nya områden vilket förstärker målet om helhetsprojektering. En ökad efterfrågan från kunderna inom ljusdesign, energi- och miljöområdet leder till att affärsområdena startar 2013.

Se upp i backen. Första konferensresan med hela företaget, nu med över 25 medarbetare, gick till härliga Sälen. 

Skepp ohoj – första stora kundeventet. Med nära 100 kunder och medarbetare togs en båtfärd ut i Stockholms skärgård. Eventet blev återkommande och en efterlängtad tradition för både Exengo och kunder.

Idrott och hälsa. Exengo har varit delaktig i projektering av flertalet idrottshallar runt om i Stockholm. En utav hallarna var Stora Mossens Idrottshall som färdigställdes under året. En god hälsa är en viktig del i Exengos företagskultur, sporthallsprojekt har därför varit extra viktiga för att kunna bidra till Stockholms idrottskultur. Mer om projektet.

2013-Gruppbild-belysning-scaled
2014-Reception-Exengo

2014

sveriges snyggaste kontor

Nya kontoret en fullträff. Kontoret på Kungstensgatan som Exengo delat med Arcona sedan starten började bli för trångt. Tillsammans med fastighetsägaren Axfast och Arcona gavs möjligheten att utforma och projektera vårt nya kontor på Rehnsgatan 11, vilket skapade stort engagemang bland medarbetarna. Kontorets utformning med flexibla arbetsplatser och råa materialval belönades med priset Sveriges Snyggaste Kontor 2014. Mer om projektet. 

Play hard – work hard. Efter ett väldigt intensivt 2013 med många nya projekt och medarbetare bar det iväg till Åre för vinterkonferens med över 30 medarbetare.

Kvalitet och miljö. Tidigt togs beslut om att certifiera företaget inom kvalitet och miljö. Exengos verksamhetssystem certifieras enligt ISO9001:2008 och ISO14001:2004.

PUB-huset. Exengo startade projektering av samtliga installationer i det före detta varuhuset PUB vid hötorget, som kom att bli hotell Haymarket by Scandic. Mer om projektet.

VD-skifte. Christan Rolf, som är en av grundarna, utses till ny VD i slutet på året.

2015

City och Exengo växer så det knakar

Tillväxt. Intensivt år med många spännande projekt där Exengo var involverade i stora helhetsprojekt.  Flera nya rekryteringar resulterar snabbt i över 40 medarbetare.

Centralt kontor. Sedan start har fokus legat på projekt i Stockholm med majoriteten av projekten i innerstan. Exengos centrala kontor i Stockholms innerstad med gångavstånd till flertal av projekten har möjliggjort snabba platsbesök med god kontakt med beställare och entreprenörer ute i produktion. 

Stora projekt vid Sergels Torg. Exengo fick det stora förtroendet att vara delaktiga i två stora projekt inom elprojektering vid Sergels Torg – Sergelhuset och Kulturhuset/Teaterhuset

Franska rivieran. Konferensresa med över 40 medarbetare gick till soliga Nice. 

2015-Teaterbaren
2016-kortvasan-gruppbild-scaled

2016

friskvård i sikte

Stafettvasan. Hälsa och friskvård har alltid varit en viktig del av företagskulturen. 2016 blev startskottet för den årliga medverkan i Stafettvasan som går mellan Sälen och Mora.

Riga. Årliga konferensresan, med tema friskvård, gick till vårt grannland Lettland.

Signaturhotell invigs. Haymarket by Scandic blir Sveriges första signaturhotell som invigdes under sommaren med pompa och ståt. Exengo projekterade samtliga installationer. Mer om projektet. 

Frantzén. Fastighetsägaren Axfast tillsammans Arcona påbörjande projektet Frantzén under 2016 där Exengo fick förtroendet att medverka med sin expertis inom el, VVS och teknisk projektledning. Mer om projektet.

2017

Finalist av svenska ljuspriset

Downtown Camper slår upp portarna. Downtown Camper by Scandic vid Brunkebergstorg öppnar där Exengo projekterat samtliga installationer och haft rollen som installationssamordnare. Projektets ljusdesign resulterade i en topp tre-placering i tävlingen Svenska Ljuspriset. Under 2020 blev fastigheten certifierad enligt LEED, nivå Guld. Det första hotell som vid ombyggnation uppnår den höga betygsnivån. Mer om projektet. 

Mallorca. Den årliga konferensresan går till Palma med över 50 medarbetare.

Rinkbandy. Många nya medarbetare förstärker Exengos rinkbandylag som varit aktivt sen 2015.

Utbyggnad Exengo kontor 2.0. Invigningsfest med över 100 personer av utbyggnaden av Exengos kontor 2.0. Mer om projektet. Mer om projektet.

2018-Frantzen-restaurang

2018

Projekt i världsklass

Sveriges första trestjärniga krog. Restaurang Frantzén erhåller tre stjärnor av Guide Michelin där Exengo projekterat och varit installationssamordnare.
Mer om projektet.

Världens största trähusprojekt. Startskott för helhetsprojektering av världens största trähusprojekt, Cederhusen beläget i Hagastaden. Mer om projektet.

Certifierade passivhus-experter. Exengo utbildar ytterligare energispecialister inom passivhus. Exengo har sedan 2013 haft ett nära samarbete med entreprenören Friendly Building och tillsammans genomfört ett stort antal passivhus-projekt. 

Rauka vägen till Gotland. Antalet medarbetare i företaget översteg 60 personer och denna gång gick den årliga konferensresan till Gotland.

2019

invigning av exengos kontor 3.0

Väggarna rivs. Under 2018 började lokalerna återigen kännas trånga och större mötesrum efterfrågades. Kontoret expanderade rejält till yta, många nya mötesrum byggdes till. En studio upprättades i kontorslandskapet för att möjliggöra test av tekniska produkter. Ombyggnaden firades med en invigning av Exengos kontor 3.0 tillsammans med både medarbetare och kunder. Mer om projektet. 

Vinnare Årets bygge 2019. Biomedicum i Solna, där Exengo varit involverad med kravställning och teknisk projektledning vann pris för Årets Bygge 2019. Mer om projektet.

Bäst i klassen. Under åren har Exengo projekterat många skolor och förskolor. En av skolorna, Hägerneholmsskolan, öppnade för nya elever till skolstart för höstterminen 2019. Samma år nominerades Skapaskolan till Årets Bygge.

2019-Exengo-pingis-scaled
2020-Sergelhuset

2020

mångårig projektering klar

Portarna öppnas. Projektet Sergelhuset som startade 2015 färdigställdes och hyresgäster som spelutvecklaren KING, Stureplansgruppen samt huvudkontor åt fastighetsägaren Vasakronan flyttade in i huset. Mer om projektet.

Pandemi.  Utan förvarning slog pandemin med Covid-19 till och dominerade året. Exengo, likt alla företag, fick anpassa verksamheten till distansarbete och friskvård utomhus. 

Stockholms kulturliv. Kulturhuset och Teaterhuset återinvigdes under hösten efter en omfattande renovering. Mer om projektet.

Hjärtat av Vasastan. Den 150-åriga restaurangen Tennstopet återinvigs samtidigt som det historiska posthuset tvärs över gatan får en ny hyresgäst efter en omfattande renovering. Mer om projektet.

2021

vi firar 10 år som företag

Resumé. Det är nästan omöjligt att summera allt som hänt under de första tio åren. Vi hade aldrig kunnat drömma om den utveckling som Exengo haft sedan start. Duktiga medarbetare och kunder som brinner för att utveckla Stockholm skapar drivkraft och gör arbetet roligt!

Framtiden. Utvecklingen fortsätter framåt och med det även ny och spännande teknik. Vi ser fram emot detta och håller oss ständigt uppdaterade inom branschen för att fortsätta växa som teknikkonsulter. 

Firandet. I skrivande stund när nya restriktioner duggar tätt är det svårt att planera. Vi tänker positivt och hoppas och tror att vi under året ska kunna fira Exengos jubileum med olika aktiviteter tillsammans med våra kunder, samarbetspartners och medarbetare. 

2021-Gruppbild-innergard

2011

EXENGO GRUNDAS

Idé blir till verklighet. Exengo grundas av tio medarbetare som alla arbetat tillsammans på tidigare installationskonsultbolag. I september 2011 förverkligades idén om att skapa en verksamhet med framtidsvisioner om att erbjuda helhetslösning inom installation. Ett företag med en platt organisation utan avdelningar med Östen Innala som VD. Centralt kontor öppnas i Arconas lokaler på Kungstensgatan i Stockholm.

Mamma Mia. ABBA The Museum var Exengos första stora projekt. Arcona Concept, med dåvarande VD Björn Lindahl i spetsen, valde Exengo för projektering av samtliga installationer, ett viktigt projekt som bidrog till Exengos flygande start! ABBA the Museum och Pop House Hotell färdigställdes under 2013. Mer om projektet.

2012

Förtroende över tid

Nytt projekt på Södermalm. Exengo medverkar i ombyggnationen av det stora kvarteret Fatburen på Södermalm åt Crown Nordic. Exengo har sedan 2012 varit huskonsulter i fastigheten, ett löpande förtroende som lett till medverkan i en rad olika hyresgästanpassningar, bl.a. åt spelutvecklaren EA/DICE, nu med AMF som fastighetsägare. Mer om projektet.

Noga utvalda. Samtliga medarbetare handplockades med fokus på kunskap och engagemang, genomgick redan från start ett personlighetstest, en så kallad MPS. Utfallen av testen utvärderades på en årlig konferens, vilket skapar förståelse för olika personlighetstyper. Det är ett viktigt steg i Exengos utveckling för att bygga företagskulturen som sätter medarbetarna i centrum. 

2013

startskott för Ljusdesign, energi & miljö

Komplett kunskap. Exengo utökar kompetensen med specialister inom nya områden vilket förstärker målet om helhetsprojektering. En ökad efterfrågan från kunderna inom ljusdesign, energi- och miljöområdet leder till att affärsområdena startar 2013.

Se upp i backen. Första konferensresan med hela företaget, nu med över 25 medarbetare, gick till härliga Sälen. 

Skepp ohoj – första stora kundeventet. Med nära 100 kunder och medarbetare togs en båtfärd ut i Stockholms skärgård. Eventet blev återkommande och en efterlängtad tradition för både Exengo och kunder.

Idrott och hälsa. Exengo har varit delaktig i projektering av flertalet idrottshallar runt om i Stockholm. En utav hallarna var Stora Mossens Idrottshall som färdigställdes under året. En god hälsa är en viktig del i Exengos företagskultur, sporthallsprojekt har därför varit extra viktiga för att kunna bidra till Stockholms idrottskultur. Mer om projektet.

2013-Gruppbild-belysning-scaled
2014-Reception-Exengo

2014

sveriges snyggaste kontor

Nya kontoret en fullträff. Kontoret på Kungstensgatan som Exengo delat med Arcona sedan starten började bli för trångt. Tillsammans med fastighetsägaren Axfast och Arcona gavs möjligheten att utforma och projektera vårt nya kontor på Rehnsgatan 11, vilket skapade stort engagemang bland medarbetarna. Kontorets utformning med flexibla arbetsplatser och råa materialval belönades med priset Sveriges Snyggaste Kontor 2014. Mer om projektet. 

Play hard – work hard. Efter ett väldigt intensivt 2013 med många nya projekt och medarbetare bar det iväg till Åre för vinterkonferens med över 30 medarbetare.

Kvalitet och miljö. Tidigt togs beslut om att certifiera företaget inom kvalitet och miljö. Exengos verksamhetssystem certifieras enligt ISO9001:2008 och ISO14001:2004.

PUB-huset. Exengo startade projektering av samtliga installationer i det före detta varuhuset PUB vid hötorget, som kom att bli hotell Haymarket by Scandic. Mer om projektet.

VD-skifte. Christan Rolf, som är en av grundarna, utses till ny VD i slutet på året.

2015

City och Exengo växer så det knakar

Tillväxt. Intensivt år med många spännande projekt där Exengo var involverade i stora helhetsprojekt.  Flera nya rekryteringar resulterar snabbt i över 40 medarbetare.

Centralt kontor. Sedan start har fokus legat på projekt i Stockholm med majoriteten av projekten i innerstan. Exengos centrala kontor i Stockholms innerstad med gångavstånd till flertal av projekten har möjliggjort snabba platsbesök med god kontakt med beställare och entreprenörer ute i produktion. 

Stora projekt vid Sergels Torg. Exengo fick det stora förtroendet att vara delaktiga i två stora projekt inom elprojektering vid Sergels Torg – Sergelhuset och Kulturhuset/Teaterhuset

Franska rivieran. Konferensresa med över 40 medarbetare gick till soliga Nice. 

2015-Teaterbaren
2016-kortvasan-gruppbild-scaled

2016

friskvård i sikte

Stafettvasan. Hälsa och friskvård har alltid varit en viktig del av företagskulturen. 2016 blev startskottet för den årliga medverkan i Stafettvasan som går mellan Sälen och Mora.

Riga. Årliga konferensresan, med tema friskvård, gick till vårt grannland Lettland.

Signaturhotell invigs. Haymarket by Scandic blir Sveriges första signaturhotell som invigdes under sommaren med pompa och ståt. Exengo projekterade samtliga installationer. Mer om projektet. 

Frantzén. Fastighetsägaren Axfast tillsammans Arcona påbörjande projektet Frantzén under 2016 där Exengo fick förtroendet att medverka med sin expertis inom el, VVS och teknisk projektledning. Mer om projektet.

2017

Finalist av svenska ljuspriset

Downtown Camper slår upp portarna. Downtown Camper by Scandic vid Brunkebergstorg öppnar där Exengo projekterat samtliga installationer och haft rollen som installationssamordnare. Projektets ljusdesign resulterade i en topp tre-placering i tävlingen Svenska Ljuspriset. Under 2020 blev fastigheten certifierad enligt LEED, nivå Guld. Det första hotell som vid ombyggnation uppnår den höga betygsnivån. Mer om projektet. 

Mallorca. Den årliga konferensresan går till Palma med över 50 medarbetare.

Rinkbandy. Många nya medarbetare förstärker Exengos rinkbandylag som varit aktivt sen 2015.

Utbyggnad Exengo kontor 2.0. Invigningsfest med över 100 personer av utbyggnaden av Exengos kontor 2.0. Mer om projektet. Mer om projektet.

2018-Frantzen-restaurang

2018

Projekt i världsklass

Sveriges första trestjärniga krog. Restaurang Frantzén erhåller tre stjärnor av Guide Michelin där Exengo projekterat och varit installationssamordnare.
Mer om projektet.

Världens största trähusprojekt. Startskott för helhetsprojektering av världens största trähusprojekt, Cederhusen beläget i Hagastaden. Mer om projektet.

Certifierade passivhus-experter. Exengo utbildar ytterligare energispecialister inom passivhus. Exengo har sedan 2013 haft ett nära samarbete med entreprenören Friendly Building och tillsammans genomfört ett stort antal passivhus-projekt. 

Rauka vägen till Gotland. Antalet medarbetare i företaget översteg 60 personer och denna gång gick den årliga konferensresan till Gotland.

2019

invigning av exengos kontor 3.0

Väggarna rivs. Under 2018 började lokalerna återigen kännas trånga och större mötesrum efterfrågades. Kontoret expanderade rejält till yta, många nya mötesrum byggdes till. En studio upprättades i kontorslandskapet för att möjliggöra test av tekniska produkter. Ombyggnaden firades med en invigning av Exengos kontor 3.0 tillsammans med både medarbetare och kunder. Mer om projektet. 

Vinnare Årets bygge 2019. Biomedicum i Solna, där Exengo varit involverad med kravställning och teknisk projektledning vann pris för Årets Bygge 2019. Mer om projektet.

Bäst i klassen. Under åren har Exengo projekterat många skolor och förskolor. En av skolorna, Hägerneholmsskolan, öppnade för nya elever till skolstart för höstterminen 2019. Samma år nominerades Skapaskolan till Årets Bygge.

2019-Exengo-pingis-scaled
2020-Sergelhuset

2020

mångårig projektering klar

Portarna öppnas. Projektet Sergelhuset som startade 2015 färdigställdes och hyresgäster som spelutvecklaren KING, Stureplansgruppen samt huvudkontor åt fastighetsägaren Vasakronan flyttade in i huset. Mer om projektet.

Pandemi.  Utan förvarning slog pandemin med Covid-19 till och dominerade året. Exengo, likt alla företag, fick anpassa verksamheten till distansarbete och friskvård utomhus. 

Stockholms kulturliv. Kulturhuset och Teaterhuset återinvigdes under hösten efter en omfattande renovering. Mer om projektet.

Hjärtat av Vasastan. Den 150-åriga restaurangen Tennstopet återinvigs samtidigt som det historiska posthuset tvärs över gatan får en ny hyresgäst efter en omfattande renovering. Mer om projektet.

2021

vi firar 10 år som företag

Resumé. Det är nästan omöjligt att summera allt som hänt under de första tio åren. Vi hade aldrig kunnat drömma om den utveckling som Exengo haft sedan start. Duktiga medarbetare och kunder som brinner för att utveckla Stockholm skapar drivkraft och gör arbetet roligt!

Framtiden. Utvecklingen fortsätter framåt och med det även ny och spännande teknik. Vi ser fram emot detta och håller oss ständigt uppdaterade inom branschen för att fortsätta växa som teknikkonsulter. 

Firandet. I skrivande stund när nya restriktioner duggar tätt är det svårt att planera. Vi tänker positivt och hoppas och tror att vi under året ska kunna fira Exengos jubileum med olika aktiviteter tillsammans med våra kunder, samarbetspartners och medarbetare. 

2021-Gruppbild-innergard